Veel enthousiasme bij basisschooljeugd tijdens skeelerevent

Op 12 juli organiseerde de skeelercommissie in samenwerking met de Stichting Actief Winterswijk een skeelerevent voor de basisschooljeugd. Bijna 60 kinderen namen met veel enthousiasme deel aan het programma waarbij ze in verschillende groepjes op een speelse manier instructie kregen over de techniek, behendigheid, veiligheid en andere aspecten van het skeeleren.

Na afloop van de toertocht over 11 ronden werden aan de deelnemers diploma’s en herinneringsmedailles uitgereikt.

Kinderen die nog beter willen leren skeeleren kunnen zich via de aanmeldpagina op deze site inschrijven voor een serie lessen.

IJs- en Skeelerbaan ‘De Witte Poorte’ officieel geopend. Secretaris Josée Mees en voorzitter Auke Spijkstra ontvangen een koninklijke onderscheiding.

Op zaterdag 9 april heeft burgemeester Joris Bengevoord de ijs- en skeelerbaan officieel geopend.

Tijdens de ceremonie werden ook het nieuwe logo van WIJV en de naam van de ijs- en skeelerbaan ‘De Witte Poorte’ onthuld.

Als klap op de vuurpijl kregen de secretaris en de voorzitter van WIJV, Josée Mees en Auke Spijkstra, door de burgemeester de versierselen opgespeld behorend bij hun benoeming tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

 

RTV Slingeland maakte een reportage met mooie sfeerimpressies.

Ook Regio Internet TV Winterswijk – Aalten kwam met een beeldverslag.

Achterhoek Nieuws publiceerde het artikel IJs- en skeelerbaan de Witte poorte officieel geopend

Omroep Gelderland schreef op haar website Opening-ijsbaan-de-witte-poorte-in-Winterswijk-met-een-koninklijk-randje

 

Schaatsen op natuurijs in APRIL!

Een heldere hemel, een minimumtemperatuur van min 5 en een nacht werk van de sproeiploeg zorgden er voor dat er op zondag 3 april tussen 07.30 uur en 10.00 uur geschaatst kon worden. Het was de tiende keer in het seizoen 2021-2022 dat er in Winterswijk op natuurijs geschaatst kon worden!

Hoewel het echte ‘ijs maken’ alleen tussen 03.00 en 06.00 uur kon gebeuren, lag er ’s morgens een mooi ijsvloertje van 3-4 mm dik.

Gezien het uitzonderlijke karakter van schaatsen op natuurijs in april, besteedden de media weer veel aandacht aan de Winterswijkse ‘wonderbaan’.

NOS journaal:

 

RTL Nieuws en Humberto:

 

Hart van Nederland: https://www.kijk.nl/video/JSsJEzKWZKAnmp

Radio 2: https://www.nporadio2.nl/fragmenten/rinkeldekinkel/79835252-a170-431a-8800-321519a469e9/2022-04-03-in-winterswijk-schaatsen-ze-op-natuurijs-in-april

De Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/496269009/schaatsen-op-natuurijs-op-3-april-nooit-eerder-vertoond

Trouw: https://www.trouw.nl/binnenland/in-winterswijk-werd-geschaatst-we-zijn-er-best-trots-op-dat-ons-dit-in-april-is-gelukt~b0c917c4/

De Gelderlander: https://www.gelderlander.nl/winterswijk/historisch-in-april-in-winterswijk-kon-er-een-paar-uur-op-natuurijs-worden-geschaatst~a265a216/?cb=04be6f35a9aa6a021727af6076620464&auth_rd=1#comments-anchor

NOS: https://nos.nl/video/2423717-schaatsen-op-natuurijs-in-winterswijk-het-is-een-redelijk-absurd-gevoel  

Veel media meldden dat het de eerste keer in ongeveer 350 jaar was dat er in april op natuurijs geschaatst werd. De website Vakleu  https://vakleu.wordpress.com/ gaf echter voorbeelden van een aantal jaren in het verleden waarin er nog later dan 3 april geschaatst werd.

 

OVM sponsort 550 Euro voor leenskeelers voor de jeugd

Op 16 maart overhandigde Johan Olthaar van OVM een cheque aan WIJV voor de aanschaf van uit te lenen skeelers voor kinderen. Namens WIJV namen Ben Bengevoord en Hendrik van Prooije de cheque in ontvangst. Op de cheque stond een bedrag van 400 euro, maar het feitelijke sponsorbedrag uit het OVM fonds ‘De Brandkaste’ is 550 euro.

Zelfs op 7 maart kon er geschaatst worden

In de nacht van 6 op 7 maart heeft de sproeiploeg nog weer een keer een mooi ijsvloertje op de baan aangebracht. Aangezien de omstandigheden om ijs te maken door opkomende bewolking vanaf 4 uur ’s ochtends veel slechter werden, bleef de ijsdikte beperkt tot zo’n 4 mm. Dit was toch voldoende voor een flinke portie schaatsplezier voor de leden die tijd hadden om op maandagmorgen te komen schaatsen.

Één van de rijders zag kans om 100 ronden vol te maken voordat het ijs om ongeveer half tien te zacht werd om nog op te schaatsen.

In ‘De Telegraaf’ verscheen het volgende artikel:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/203194465/lente-klopt-op-de-deur-maar-winterswijk-schaatst-nog-een-keer-op-natuurijs

Ook op 5 maart was de baan open

Op zaterdag 5 maart ging de baan om acht uur open voor alle leden. Er lag een dun, maar mooi laagje ijs en tientallen leden hebben weer genoten van een ochtend schaatsen. Om tien uur had de zon zoveel kracht dat het ijs begon weg te smelten.

 

Wim Ruesink maakte foto’s die zowel bij RTL als bij SBS 6 in de weerrubrieken werden getoond:

En dat is zeven!

Op zaterdag 12 februari was de ijsbaan voor de zevende dag dit seizoen geopend voor leden. Er kon van ’s ochtends acht uur tot twaalf uur ’s middags geschaatst worden.

De vrijwilligers waren al vanaf vrijdagochtend in touw met de voorbereidingen. Daarna werd er ’s avonds en ’s nachts door drie teams van de sproeiploeg een ijsvloer gelegd. Bij een temperatuur die varieerde tussen min 1 en min 3 zagen ze kans om een ijslaag van een centimeter te maken die op veel positieve reacties van de schaatsende bezoekers kon rekenen.

Foto: Marco Lobeek

https://www.gelderlander.nl/winterswijk/in-winterswijk-kunnen-ze-alweer-voor-de-7e-keer-schaatsen-optimaal-rendement-uit-flutwinter~a5a66c92/

https://nos.nl/artikel/2416939-koude-nacht-leidt-tot-schaatsplezier-in-winterswijk

https://www.gld.nl/nieuws/7566331/vroege-vogels-profiteren-van-nachtje-vorst-er-wordt-weer-geschaatst-in-winterswijk

Dronefoto: Marco Lobeek

Beeld van Nederlands kouderecord onthuld

Op 27 januari heeft burgemeester Joris Bengevoord het beeld onthuld, dat herinnert aan de laagste temperatuur die in Nederland ooit is gemeten. De meting vond precies tachtig jaar geleden plaats aan de Morgenzonweg in Winterswijk door Jaap Langedijk. Het beeld, gemaakt door Jan te Kulve, staat bij de toegangspoort naar de ijs- en skeelerbaan van WIJV.

Regio internet TV Aalten Winterswijk maakte van de onthulling een reportage die via de volgende link te bekijken is:

https://youtu.be/9BNs7fNopkk?list=PLHPZz_oFlt5dYF0Iu7Fl-0lSo5xFMF3mc

Meer informatie over het kouderecord en het beeld is te vinden op:

https://www.kouderecordwinterswijk.nl/

 

Voor de zesde dag dit seizoen de baan open

Op 11 januari 2022 kon de baan voor de zesde dag van het lopende winterseizoen worden geopend. Winterswijk lag op de plek waar het in Nederland het koudste was, en voor veel leden kwam de openstelling als een verrassing.

Een foto van Willy Bonnink kwam als weerfoto op het NOS journaal.

Door de hardnekkige mist liep de temperatuur overdag slechts langzaam op en kon er tot ruim na het middaguur geschaatst worden.

Een aantal dagen eerder was een groepje HBO studenten uit Zwolle op bezoek geweest om het sproeisysteem te bestuderen. Hiervan kwam het volgende artikel in de Gelderlander:

https://www.gelderlander.nl/achterhoek/uniek-concept-van-ijsbaan-winterswijk-volop-in-de-spotlights-zelfs-belangstelling-uit-zweden~a3864ada/

 

 

Schaatsen op tweede kerstdag

Dankzij alle vrijwilligers die op de avond van eerste kerstdag en op tweede kerstdag aan de slag waren, konden de leden van WIJV op 26 december schaatsen op een strakke ijsvloer. Jong en oud maakte van de mogelijkheid gebruik om de energie die in het kerstdiner zat in beweging om te zetten.