EERSTE MARATHON OP NATUURIJS op de Witte Poorte!!

Nadat op zaterdag 6 januari een team van 15 vrijwilligers de bochtenbeveiliging had geplaatst bij een temperatuur van 8 graden boven nul en een harde zuidwesten wind, ging de sproeiploeg vanaf zondagavond 7 januari aan de slag om een ijsvloer van de vereiste 30 mm dikte voor een marathon op natuurijs te produceren.

Foto: Jacob Doornheim

De nacht van zondag op maandag bracht onverhoopt veel bewolking en ook nog wat sneeuwvlokken, waardoor er op maandagochtend slechts een ijslaag van ongeveer 10 mm lag. In de nacht van maandag op dinsdag was de hemel gelukkig helder en de temperatuur daalde tot ruim 6 graden onder nul en min of meer tot verrassing van de sproeiploeg was op dinsdag 9 januari ’s ochtends de ijslaag overal minstens 30 mm dik.

Rond half tien arriveerde KNSB natuurijs-coördinator Geert-Jan Muskens om de ijsdikte te meten en om te kijken of WIJV organisatorisch klaar was voor een eerste marathon. Beide zaken werden positief bevonden, maar toch brak een periode van gespannen afwachten aan, omdat ook de collega’s uit Haaksbergen zich gemeld hadden met de mededeling dat men 30 mm ijs had. TV Gelderland bracht deze paar uur met een reportage in beeld.

Net voor 12 uur kwam de verlossende mededeling dat WIJV de Eerste Marathon op Natuurijs mocht organiseren! Om 19.00 uur zou de start van de vrouwen plaatsvinden, waarbij bekend was dat de eerste deelneemsters met hun begeleiders al rond 17.00 uur zouden arriveren. In totaal was er dus slechts iets meer dan vijf uur tijd om het hele evenement te organiseren. Dankzij tomeloze inzet van vrijwilligers van WIJV, van vrijwilligers van Trias, van Johan Stemerdink en zijn vrijwilligers van het Brinkheurns Volksfeest, van vrijwilligers van WF evenementen (fietsvierdaagse), van vrijwilligers van EHBO Meddo en van de professionals van Sjoerd Frielink Multidiensten en van Keiser Verkeerstechniek lukte het om de klus te klaren. Pfeifer Rentals had door een toevallige omstandigheid de gehuurde aggregaten, dranghekken etc. al op maandag geleverd. De RABObank verzorgde in de namiddag voor 50 vrijwilligers een stamppotbuffet, zodat iedereen voldoende energie had om het werk goed af te maken. Dweilorkest ‘Van Toeten noch Bloazen’ zorgde tijdens het evenement voor de passende sfeer voor de ruim 3000 toeschouwers.

Om 19.00 uur loste burgemeester Joris Bengevoord het startschot voor de wedstrijd van de vrouwen.

Foto: Jacob Doornheim

Na 70 ronden ging Marijke Groenewoud, die in Thialf in Heerenveen op zondag nog 3 gouden medailles bij de EK afstanden had veroverd, er met de winst vandoor. Anderhalf uur later was Harm Visser na 100 ronden de winnaar bij de mannen.

De rijders en de pers waren na afloop lovend over de kwaliteit van de ijsvloer en over de organisatie. Winterswijk kan terugkijken op een zeer geslaagd debuut als organisator van een natuurijsmarathon.

De dank van WIJV gaat uit naar alle vrijwilligers, naar ‘noaber’ Trias die haar accommodatie kosteloos (!!) beschikbaar stelde, en naar provincie, gemeente en alle anderen die hebben bijgedragen om het evenement tot een succes te maken.

De volledige Livestream van Schaatsen.nl met commentaar van Herbert Dijkstra en Erik Jan Kooiman is hieronder te zien:

Ook TV Gelderland maakte een livestream reportage:

 

Het NOS achtuurjournaal liet de volgende reportage zien:

Na de huldiging vertrokken de winnaars spoorslags naar Hilversum om aan te schuiven bij ‘Op 1’:

Het NOS Jeugdjournaal had een leuk item over de EMON:

RTV Oost maakte een item over de uit Haaksbergen afkomstige marathonschaatser Luuk Loohuis:

TV Gelderland bracht een korte samenvatting van de dag.

En ook Hart van Nederland bracht een rapportage:

Het Duitse regionale dagblad BBV plaatste onderstaand artikel over de voorbereidingen:

Omroep Gelderland schreef over de gespannen situatie toen niet duidelijk was of Winterswijk of Haaksbergen de marathon mocht organiseren.

Op de NOS website verscheen een item toen de marathon aan Winterswijk was toegewezen.

Hier de link naar het artikel dat De Gelderlander na afloop publiceerde.